Tomaat-appel salade

Ingrediënten:

500 gram snoeptomaatjes
100 gram mozzarella
100 gram zoet zure appels
20 gram rode ui
20 gram veldsla blaadjes
8 basilicum blaadjes
peper uit de molen

Bereiding:

Snij de snoeptomaatjes in de lengte in vieren.
Was de appel goed schoon, verwijder met een appelboor het klokhuis, verdeel de appel in 10 partjes, snij deze partjes in dunne schijfjes.
Snij de mozzarella in zeer kleine reepjes.
Schil de rode ui, halveer deze en snij de ui ook in zeer smalle halve ringen.
Neem een ruim kom, meng de tomaat, appel, ui, veldsla en mozzarella luchtig door elkaar.
Knip of snij de basilicumblaadjes fijn, doe ze bij de salade, strooi er peper uit de molen over en schep alles luchtig door elkaar.

Voedingswaarden per 100 gram:

Energie Kj Energie Kcal Eiwit Koolhydraat Vet Vezels Water
310 74 15,7 12,2 0,5 5,1 65

Tomaat wordt (evenals komkommer) culinair gezien als groente, terwijl het de vrucht van een plant is.
Onder fruit  wordt over het algemeen verstaan alle suikerhoudende eetbare vruchten die rauw gegeten kunnen worden.
Groente kan gedefinieerd worden als alle andere eetbare delen van planten.
Tomaten bevatten veel vitamine C, B1, B2 en B6.
Naast deze vitaminen ook caroteen, kalium, magnesium en fosfor.
De tomaat bevat de kleurstof lycopeen, deze kleurstof beschermt menselijke cellen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden.
Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.