Tomaten salade

Ingredienten:

600  gram smaakvolle stevige tomaten
20  gram vers geknipte bieslook of basilicum
70  gram frietsaus 5%
50  gram fijngesnipperde zoet-zure augurken
10  gram franse mosterd
Peper uit de molen

Bereiding:

Doe de slasaus, augurk, mosterd, bieslook en peper in een glazen schaaltje en meng het met een garde rustig door elkaar tot en mooie dressing.
Snij de tomaten doormidden, snij het stukje groene kern, waar het steeltje aangezeten heeft uit de tomaat.
Leg de halve tomaat met de aangesneden kant op de snijplank en snij deze in halve schijfjes van 3 mm dik.
Leg deze tomaatschijfjes in een ruime schaal en schenk de dressing erover.
Strooi er nog een klein beetje vers geknipte bieslook over.

Voedingswaarden per 100 gram:

Energie Kj

Energie Kcal

Eiwit

Koolhydraat

Vet

Vezels

Water

922

221

8,5

24,8

8,8

6,5

327

Tomaat wordt (evenals komkommer) culinair gezien als groente, terwijl het de vrucht van een plant is.
Onder fruit wordt over het algemeen verstaan alle suikerhoudende eetbare vruchten die rauw gegeten kunnen worden.
Groente kan gedefinieerd worden als alle andere eetbare delen van planten.
Tomaten bevatten veel vitamine C, B1, B2 en B6.
Naast deze vitaminen ook caroteen, kalium, magnesium en fosfor.
De tomaat bevat de kleurstof lycopeen, deze kleurstof beschermt menselijke cellen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden.
Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.